Presentació pública de "SCÈNICA", Any de les Arts Escèniques a Ripollet.

Foto: Servei de premsa Ajuntament de Ripollet.
Foto: Servei de premsa Ajuntament de Ripollet.

A proposta de l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell l'any 2019 ha estat proclamat Any de les Arts Escèniques. Per aquest motiu el passat dimarts dia 29 de gener tingué lloc la roda de premsa de presentació. A l'acte hi foren presents membres d'algunes de les entitats que hi participaran i endegarant activitats en comú.

Els eixos de treball seran:
- Posar l'accent en les connexions locals existents entre les arts escèniques, el parimoni i la memòria històrica locals, amb la recuperació i reconeixement a la figura d'Emma Maleras.
- Posar en valor les arts al carrer i descentralitzar els equipaments actuals.
- Endegar una nova línia de treball educatiu, formació de públics i creadors.
- Foment de la creació col·lectiva.
- Treballar les arts escèniques des de la perspectiva de gènere, en totes les seves programacions.

L’Associació d’Espectadors en el seu 25è aniversari desenvolupa tot un seguit d’iniciatives que es concreten en: difondre la figura d’Emma Maleras (persona que va estar molt vinculada a l’Associació tant a nivell personal com professional); en la generació de sinergies entre els diferents col·lectius locals que tenen a les arts escèniques com a nexe en comú i de treball; en la realització d’un procés de reflexió al voltant de les arts escèniques i la generació de nous públics (Jornada de Debat i publicació a la premsa local de tot un seguit d’articles i de propostes); en la confecció d’una Exposició itinerant dels 25 anys de l’entitat; en una programació professional de teatre, música i dansa, excepcional; en una potenciació dels diferents àmbits de l’Associació (Nits de Música, activitats culturals...); en una seguit de propostes orientades a portar el teatre al carrer (Movem el Teatre); en una acció de treball amb el col·lectiu escolar i de manera especial amb l’alumnat de secundària de tots els instituts de Ripollet; en la realització de nous formats d’espectacles; en l’establiment de convenis de col·laboració amb diversos col·lectius locals: Aula d’Extensió Universitària, Voluntariat per la Llengua, Escola Municipal de Música; en l’establiment de complicitats i col·laboracions amb el món empresarial i comercial local.

MOVEM EL TEATRE.

L’objectiu és el de treure el teatre als carrers, el de crear xarxes col·laboratives entre actors de diferents entitats de teatre, música i dansa locals. Aquesta acció es realitza cada dia 25 dels mesos de novembre de 2019 a maig de 2020.

Per preparar totes les escenes s’ha comptat amb els testimonis dels associats i espectadors d’aquets darrers anys, realitzant-se diverses trobades per tal de possibilitar el sorgiment de records, de sensacions i d’anècdotes. A partir d’aquestes testimonis s’han elaborat diversos guions la interpretació dels quals ha anat a càrrec d’actors amateurs de diferents grups de teatre locals, que a títol individual s’han ofert per portar a terme aquest projecte i que mai els hi agrairem prou. L’autobús de línia regular a Barcelona, diversos establiments comercials, el mercat municipal, diverses places i carrers de Ripollet, la plaça Emma Maleras... han estat els espais escènics escollits per a portar a terme aquestes representacions teatrals. A banda dels grups de teatre locals també han tingut una presència destacada l’alumnat de l’Escola de Municipal de Música i diferents grups de dansa.

 

UNA PROGRAMACIÓ EXCEPCIONAL.

Tot i disposar dels mateixos recursos, l’Associació ha fet un important esforç per tal d’organitzar una programació destacada. Com a trets més significatius dir que s’ha presentat per primera vegada tota la programació de la temporada, aspecte aquest que ha possibilitat tenir una visió global de tota la proposta de teatre, música i dansa, així com s’ha afegit una nova proposta, fora de la programació, que s’ha anomenat Espai escenari. Es tracta d’obres de petit format, moltes vegades de caràcter minoritari però que des de l’Associació valorem com a molt importants de poder representar.

Nits de Música, amb una àmplia programació variada i gratuïta, passant per les diferents entitats i espais locals, han estat i continuen sent pioners en cerca de col·laboracions i complicitats.

 

UNA POLÍTICA COMUNICATIVA.

Amb una pàgina webàgil i completa, que permet conèixer l’activitat associativa en el seu conjunt així com en les seves diverses particularitats, poder adquirir les entrades dels espectacles, publicació setmanal d’un butlletí informatiu...

Amb la realització de campanyes de promoció dels espectacles dirigits a col·lectius específics:

Escoles de Músicade Ripollet i de Cerdanyola . Els alumnes de les escoles de música disposen de preus molt reduïts pels espectacles de música i per les òperes.

Escoles de dansa locals i de la comarca. Coincidint amb el dia de la dansa es programa un espectacle important de dansa per oferir-lo als alumnes de les diferents escoles a preus molt econòmics.

Instituts de Secundària: Lluís Companys, Palau Ausit, Can Mas, Col·legi Gabrielistes, Fedac. Amb tots ells tenim un conveni de col·laboració, des del curs passat, de manera que els alumnes, venint pel seu compte, presentant el carnet d’estudiant del seu institut del curs 18/20, tenen dret a descomptes molt importants per accedir als espectacles que prèviament els fem arribar, i que creiem poden ser de l’interès dels alumnes.

Grups de Dones, també amb descomptes per l’espectacle que per temàtica els pot interessar i que fem coincidir amb el Dia de la dona del mes de març.

Alumnes de les classes de català i les parelles lingüístiques de voluntarisper la llengua del Consorci de Normalització Lingüística de Ripollet i comarca, també en acord per conveni de col·laboració, tots aquests alumnes, presentant acreditació, tenen accés als espectacles prèviament seleccionats de la programació de teatre, a preus reduïts.

 

Promoció del programa FlipArt de la Diputació de Barcelona.

A part de la campanya que fa la Diputació, l’Associació ha fet arribar, aquest programa als Instituts. Normalment la Diputació n’ofereix un per localitat, però per aquest curs l’Associació, amb motiu del 25è aniversari, va acordar amb la Diputació, que en concedissin 5 d’espectacles del FlipArt, un per cadascun dels 5 instituts que hi ha a Ripollet que ho sol·licitessin.

 

Confecció d’una exposició.

Sobre els orígens del moviment associatiu, el context de Ripollet i el procés de concreció de la proposta de construcció d’un teatre auditori i d’assumir la programació professional de teatre, música i dansa per part de l’Associació.

Aquesta exposició té un caràcter itinerant i té previst de visitar o ha visitat: el Centre Cultural, el Teatre Auditori, el Casal d’Avis, en Molí d’en Rata, les piscines municipals, el mercat municipal, els instituts de secundària...

 

Campanya de promoció comercial a comerços i empreses locals.

També s’ha fet un esforç d’ampliació dels Establiments Amics i de noves campanyes comercials que beneficiïn als socis de l’entitat. En aquests moments hi ha 75 establiments amics, 43 dels quals ofereixen als associats importants descomptes i avantatges (que van del 3 al 60%)

S’ha iniciat una oferta de locals de restauració per abans i després dels espectacles, amb descomptes presentant l’entrada de l’espectacle. En aquests moments són 9 els espais de restauració que ofereixen descomptes als espectadors per a després dels espectacles del divendres.

L’Associació també es fa càrrec del servei de bar abans de les actuacions i en els entreactes de les òperes.

 

JORNADA DE DEBAT AL VOLTANT DE LA GESTIÓ D’ESPAIS ESCÈNICS, EL FOMENT DE NOUS PÚBLICS I LA SEVA IMPLICACIÓ I PARTICIPACIÓ ACTIVA.

Data: dissabte, 6 d’abril de 2019

Horari: de 10h a 13:30h

Lloc: Teatre Auditori del Mercat Vell de Ripollet.

L’acte s’emmarca dins de la celebració de la 25a Temporada de Teatre Música i Dansa de l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell de Ripollet i de l’Any de les Arts Escèniques a Ripollet.

Presentació:
Som conscients de l’existència de diferents iniciatives que treballen en la gestió d’espais escènics, el foment de nous públics i la seva implicació i participació activa.

Objectiu de la Jornada:

- Compartir experiències i bones pràctiques de gestió d’espais escènics i de formació i creació de nous públics.

- Identificar aspectes clau de cadascuna de les iniciatives presentades.

- Propostes de futur.

Organització: Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell de Ripollet amb la col·laboració de l’Associació Cultural El Galliner de Manresa, i l’Associació d’Espectadors i Amics de les Arts Escèniques de Catalunya.

Programa:

09:30h Recepció dels participants.

09:45h Benvinguda.

10:00h Presentació de bones pràctiques. Introducció a càrrec de Toni Casares, director de la Sala Beckett

11:30h Pausa cafè.

12:00h Treball en grup: aprofundir i identificar aspectes clau de cada bona pràctica presentada.

13:15h Plenari: presentació de les conclusions i propostes de cada grup de treball.

13:45h Cloenda.

 

Bones pràctiques a presentar (provisional):

- Nau Ivanow: Escola d’Espectadors de la Sagrera. (Confirmat)

- Associació Cultural el Galliner de Manresa. (Confirmat)

- Associació d’Espectadors del Teatre de Mercat Vell de Ripollet. (Confirmat)

- Associació d’Espectadors La Perla29. (Confirmat)

- Associació d’Espectadors del Teatre Lliure.

- Xarxa de Teatres d'Ateneus de Catalunya. (Confirmat)

- Sergi Marí: El foment de les Arts Escèniques a Menorca. (Confirmat)

- Jaume Colomer: Mapa de les associacions d'espectadors i de les iniciatives que promouen la seva participació activa en els espais i festivals escènics de Catalunya. (Confirmat)

- ExplicaDansa: Projecte especialitzat en dansa per a la formació i creació de públics.

- Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (confirmat)

 

A finals de l’any 2018 l’Associació d’Espectadors dels Teatre del Mercat vell va Proposar al Patronat Municipal de Cultura, de declarar l’any 2019, ANY DE LES ARTS ESCÈNIQUES, per posar en valor, tot el treball de les entitats de teatre , música i dansa locals.

Atenció:

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació