HISTÒRIA DEL CINEMA MUSICAL NORD-AMERICÀ (Els 50 primers capítols)

En Lluís López i col·laborador de l'Associació i realitzador juntament amb Joana Raja de la serie de programes Història del cinema musical nord-americà dins de les NITS DE MÚSICA, ha elaborat petits vídeos de les sessions realitzades fins el moment..

 - 1 vídeo (2a sessió, 29/11/13) Fragment del film "Whoopee!", de 1930, dirigida per Thormton Freeland i Busby Berkeley. Aquest film formava part de la 2a sessió de la Història del cinema musical Nord- Americà, dins de les Nits de Música.

- 2 vídeo (3a sessió, 14/02/14) Fragment de "Volando a Rio de Janeiro" (Flying down to Rio), dirigida per Thormton Freeland, 1933, va ser la pel·lícula que van fer molt populars a Fred Astaire i Ginger Rogers. Encara que en el fragment surt poc en Fred, el més espectacular són les "noies" amunt les avionetes. Aquest film formaba part de la 3a sessió de la Història del cinema musical Nord- Americà, dins de les Nits de Música.

- 3 vídeo (4a sessió, 14/03/14) Es tracta de " Broadway Melody of 1936", 1935, director Roy del Ruth i W.S.Van Dyke. És un número molt suggestiu, doncs junt amb la música i la cançó apareixen i desapareixen objectes com per efecte de màgia. Com curiositat canta Robert Taylor en la seva pròpia veu. Aquest film formava part de la 4a sessió de la Història del cinema musical Nord- Americà, dins de les Nits de Música.

- 4 vídeo (5a sessió, 28/03/14) És un número que va dedicar Fred Astaire a Bill Robinson dit "Bojangles", que va ser un ballarí de claqué molt famós, i al que Fred el tenia com un dels millors ballarins de claqué de tots els temps. La pel·lícula és "Swing Time" (En ales de la dansa) de 1936, dirigida per George Stevens, i coreografiada per Hermes Pan i Fred Astaire. És un número molt original, pel joc que fa Fred Astaire amb el ball i les ombres. Aquest film formava part de la 5a sessió de la Història del cinema musical Nord- Americà, dins de les Nits de Música.

-5 vídeo (6a sessió, 13/06/14) Pertany a "Alexander's Ragtime Band", de 1938, dirigida per Henry King, i fem un homenatge a la gran cantant Ethel Merman, amb tres cançons d'Irving Berlin, amb una primera coreografia molt original. Aquest film formava part de la 6a sessió de la Història del cinema musical Nord- Americà, dins de les Nits de Música.

- 6 vídeo (7a sessió, 17/10/14) Pertany al film "That night in Rio" de 1941 dirigida per Irving Cummings. i recordem a la gran Carmen Miranda, acompanyada de Don Ameche amb la cançó "Chica chica boom chic". Aquest film formava part de la 7a sessió de la Història del cinema musical Nord- Americà, dins de les Nits de Música.

- 7 vídeo (8a sessió, 14/11/14) Fem un homenatge a Eleanor Powell, una de les millors ballarines, amb un número de la pel·lícula "Lady be Good", de 1941, dirigida per Norman Z. McLeod i amb Busby Berkeley, de nou, amb les seves espectaculars coreografies. El número és "Fascinating Rhythm", música i lletra de George i Ira Gershwin. Aquest film formaba part de la 8a sessió de la Història del cinema musical Nord- Americà, dins de les Nits de Música.

- 8 vídeo (9a sessió, 28/11/14) És una cançó de la pel·lícula "For me and my gal", de 1942 dirigida per Busby Berkeley. En aquest fragment fan acte de presència una de les parelles amb més "feeling" de tots els musicals, Judy Garland i Gene Kelly, o Gene Kelly i Judy Garland, a qui més estimeu? Interpreten, canten i ballen la cançó que dona títol a la pel·lícula . Aquest film formava part de la 9a sessió de la Història del cinema musical Nord- Americà, dins de les Nits de Música.

- 9 vídeo (10a sessió, 13/02/15) És una cançó de la pel·lícula "Du Barry was a lady" (La Du Barry era una dama). La va dirigir, l'any 1943, Roy del Ruth. Interpretada per Lucille Ball, Red Skelton, Gene Kelly, Virgina O'Brien, Zero Mostel i Rags Ragland i l'Orquestra de Tommy Dorsey. Amb coreografia de Charles Walters. Aquest film formava part de la 10a sessió de la Història del cinema musical Nord- Americà, dins de les Nits de Música.

- 10 vídeo (11a sessió, 13/03/15) Una bona ocasió per veure a la gran Bette Davis en una faceta poc coneguda, i de la que se'n surt prou bé. La lletra de la cançó éstà feta per que la cantés una dona com ella.Aquest film formava part de la 11a sessió de la Història del cinema musical Nord- Americà, dins de les Nits de Música.

- 11 vídeo (12a sessió, 27/03/15) Un número musical d'avui està escollit per que el vegin també els nens. Pertany a la pel·lícula "Anchors Aweigh" , en Espanya (Levando anclas), dirigida en 1945 per George Sidney, Joseph Barbera i William Hanna. Amb Gene Kelly, Frank Sinatra, Kathryn Grayson i José Iturbi. Va ser en el moment de l’estrena un número musical molt espectacular, la combinació tan perfecta de imatge real i animació va sorprendre molt. Hem de pensar que és del 1945, que faltava molt per l'era digital. L'animació la van fer Joseph Barbera i William Hanna, el ball i la cançó les interpreten Gene Kelly i el ratoli Jerry (amb veu de Sara Berner). La coreografia dels números musicals va està feta per Stanley Donen i Gene Kelly. Aquest film formava part de la 12a sessió (15/03/2015) de la Història del cinema musical Nord- Americà, dins de les Nits de Música.

- 12 vídeo (13a sessió, 17/04/15) "Ziegfeld Follies" de l’any 1945, és una pel·lícula musical en homenatge a l'empresari d'espectacles musicals Florentz Ziegfeld Jr. Està dirigida per capítols per set directors, tots especialistes en cinema musical. En Vincente Minnelli va dirigir la major part de la pel·lícula, i també el número d'avui. Aquest film formava part de la 13a sessió de la Història del cinema musical Nord- Americà (17/04/2015), dins de les Nits de Música. Aquest fragment "The Babbitt and the Bromide", amb música i lletra de George i Ira Gershwin, ja forma part dels números més celebrats dels musicals. Veure ballar junts a Fred Astaire i Gene Kelly,és inoblidable.

- 13 vídeo(14a sessió, 12/06/15) Un número per a gaudir amb els nens de totes les edats. Es tracta de la pel·lícula "Living in a big way" ,mai estrenada als cinemes, només la van passar per televisió ja fa força temps, i amb el títol de "Vivir a lo grande". La va dirigir Gregory La Cava el 1947. Aquest film formava part de la 14a sessió de la Història del cinema musical Nord- Americà (12/06/2015), dins de les Nits de Música.

- 14 vídeo(15a sessió, 26/06/15) Musical dedicat a Ginger i Fred, a la seva última actuació, com parella, en la pel·lícula "The Barklays of Broadway", que aquí és va titular "Volverás a mí". La va dirigir Charles Walters, el 1949, amb música i cançons de George, Ira Gershwin i Harry Warren. De la coreografia es van encarregar Robert Alton i Hermes Pan. Van actuar desprès de deu anys sense fer-ho junts, i en la que van interpretar el "biopic" d'una altra parella d'espectacles musicals: The Barkleys (Josh & Dinah Barkley). També va ser la única vegada que sortien en color, totes les pel·lícules que els van fer cèlebres van ser en blanc i negre.Aquest film formava part de la 15a sessió de la Història del cinema musical Nord- Americà (26/06/2015), dins de les Nits de Música.

- 15 vídeo(16a sessió, 09/10/15) Dos números molt diferents. Tots dos de 1950. El 1er pertany a la pel·lícula "Tea for two", (Té para dos), dirigida per David Butler. El tema "No,no Ninette", està interpretat per Doris Day, Genen Nelson i cors, música de Vincent Youmans i lletra de Otto A. Harbach, i forma part del espectacle de teatre musical de mateix títol. El 2ón és un clàssic del cinema musical és de "Summer stock" (Repertorio de verano), director i coreògraf Charles Walters. El tema "Get Happy" interpretat per Judy Garland i cor, música de Harold Arlen, i lletra de Ted Koehler, va ser un hit en la carrera de Judy Garland. Aquest film formava part de la 16a sessió de la Història del cinema musical Nord- Americà (09/10/2015), dins de les Nits de Música.

16 vídeo (1a sessió 15.11.13, 17a sessió 30.10.15)
Dues seqüències, del començament de dues pel·lícules musicals, que vam passar 1a i 17a sessions de les Nits de Música.
Les dues pel·lícules es titulen "Showboat" La versió muda,(musicada per l'ocasió) dirigida per Harry A. Pollard i Arch Heath és de 1929.
Hem escollit la tercera versió, que es va titular "Magnolia" la va dirigir George Sidney en 1951, rodada a tot color, amb música i cançons de Jerome Kern i Oscar Hammerstein II. La segona versió del 1936, va ser dirigida per James Whale, amb Irene Dunne i Allan Jones. També va tenir molt d’èxit.

17 vídeo (18a sessió 27/11/15). Us proposem tres fragments de tres musicals, de la sessió que vam fer el 27 de novembre de 2015. El primer és de "Two tickets to Broadway" (Luces de Broadway) dirigida per Jerome James V. Kern, amb els balls creats i dirigits per Busby Berkeley. El segon és de "The merry widow" (La viuda alegre) de 1952, una versió d'aquest clàssic del gran Ernst Lubitsch, que a pesar dels anys que els distancien no aconsegueix superar-la. Però, així i tot, hem posat el fragment del ball del Can-Can que val la pena d'admirar sobretot per poder veure una vegada més a la gran Gwen Verdon. El tercer pertany a "The belle of New York" (La bella de New York), dirigida per Charles Walters el 1952. El número "I Wanna Be a Dancin' Man", de Fred Astaire, amb música de Harry Warren i lletra de Johnny Mercer, i coreografia de Robert Alton, apareix en totes les antologies del musical.

18 vídeo (19a sessió 18/12/15). Presentem dos números musicals pertanyent a la pel·lícula "Los 5000 dedos del Dr. T" El primer és d'una imaginació desbordant i tots dos, amb gran sentit humoristic. Va ser realitzada l'any 1953 per Roy Rowland, i coreografia de Eugene Loring. Música de Friedrich Hollaender, Lletres de Dr.Seuss.

19 vídeo (20a sessió 05/02/16). Un clàssic entre els clàssics, de nou amb Fred Astaire i amb Cyd Charisse, junts van crear uns dels moments més encisadors de la història del musical. La seqüència és de la pel·lícula "The band wagon" aquí "Melodías de Broadway 1955", Dirigida per Vincente Minnelli el 1953, Guió de Betty Comden i Adolph Green, Música i lletres de Arthur Schwartz i Howard Dietz, Coreografia de Michael Kidd Productor Arthur Freed. Junt a "Singin' in the rain" (Cantant sota la pluja), són considerats dels més reeixits de la història dels musicals.

20 vídeo (21a sessió, 04/03/16). Dos números d'avui són de "Kiss me Kate" (Bésame, Kate) inspirada en "La feréstega domada" de William Shakespeare. Veurem en tota la seva esplendor, tres parelles de ballarins formidables: Ann Miller&Tommy Rall, Jeanne Coyne&Bobby Van i Carol Haney&Bob Fosse. La pel·lícula la va dirigir George Sidney en 1953, Música i lletres de Cole Porter, Coreografies de Hermes Pan i Bob Fosse. Dos dels números més brillants en la Història del cinema musical.

21 vídeo (Sessió 22, 08/04/16). Dos moments de la millor versió de "A star is born" (Ha nacido una estrella), dirigida per George Cukor, l'any 1954, amb música de Harold Arlen i lletres de Ira Gershwin. Protagonitzades per la sempre meravellosa Judy Garland , potser, en la seva millor interpretació. Com podreu veure, pel format, hem entrat en l'època del CinemaScope, que en lloc d'augmentar l'imatge, la redueix, en els ordinadors o els mòbils, al no poder passar-se en les pantalles del cinema, com havia estat pensat.

22 vídeo (sessió 23, 13/05/16) "Heat Wave", de la pel·lícula "There´s No Business Like Show Business", aquí titulada "Luces de candilejas", dirigida per Walter Lang el 1954, amb Ethel Merman, Dan Dailey, Donald O´Connor, Mitzi Gaynor i Marilyn Monroe. Coreografia de Robert Alton.

23 vídeo (sessió 24, 01/07/16) Un altra cim en la història del cinema musical nord-americà, un dels últims exemples del vell estil, on els arguments eren una petita excusa per donar peu a espectaculars cançons i números musicals. Ens referim a "It's Always Fair Weather" (Sempre fa bon temps), dirigida per Stanley Donen i Gene Kelly en l'anyl 1955. Amb un repartiment que mai més és podria donar, Cyd Charisse, Dolores Gray, Gene Kelly, Dan Dailey, i Michael Kidd.

24 vídeo(sessió 25, 14/10/16) Fragments de la pel·lícula "Oklahoma!", adaptació del musical teatral de 1943 de Richard Rodgers i Oscar Hammestein II , la va dirigir Fred Zinnemann l'any 1955. Amb el sistema de projecció Todd-AO. La coreografia la va dissenyar tan per l'estrena teatral com per la pel·lícula, la gran Agnes de Mille.

25 vídeo (sessió 11/11/16) Fragment del musical és un dels tres capítols, titulats "Circus", "Ring around the Rosy i "Sinbad the sailor",que formen part de la pel.licula "Invitation to the dance", "Invitació a la dança", dirigida per Gene Kelly i Joseph Barbera amb William Hanna, l'any 1956. El triat és "Circus", amb música de Jacques Ibert, i ballen Gene Kelly, Igor Youskevitch i Claire Sombert.

26 vídeo (sessió 27, 09/12/16) Jerry Lewis, que encara que la seva popularitat es degui al cinema còmic, sempre inclou seqüències de musical. Aquí amb un petit tast de "Hollywood or bust", titulada a casa nostra "Loco por Anita". Dirigida per el mestre Frank Tashlin en 1956, amb Dean Martin de parella de Jerry, i com invitada i protagonista de la trama la també gran, Anita Ekberg. Aquesta pel·lícula va ser la primera col·laboració de Frank Tashlin amb Jerry Lewis , que van congeniar de seguida i van fer junts, sis films més.

27 vídeo(sessió 28, 17/01/17)"The opposite sex", mai es va estrenar als cinemes, només s'ha vist per TV. Està dirigida per David Miller el 1956, i interpretada per June Allyson, Joan Collins, Dolores Gray, Ann Sheridan, Ann Miller, Leslie Nielsen, Dick Shawn i Jim Backus. Música de Nicholas Brodszky, i lletres de Sammy Cahn.

28 vídeo(sessió 29, 12/02/17) "The pajama Game", "El joc del pijama", pel·lícula que tampoc la van projectar als cinemas d'aquí. Produïda i dirigida per George Abbott i Stanley Donen, a l'any 1957, amb lletres i músiques de Richard Adler i Jerry Ross, Coreografia de Bob Fosse. Intèrprets: Doris Day, John Raitt, Carol Haney, Eddie Foy Jr., Reta Shaw,i Barbara Nichols.

29 vídeo(sessió 30, 18/04/17) Aquest número musical va ser l'únic que sortia en aquesta coneguda pel·lícula de gènere negre, hem volgut mostrar la versatilitat de Cyd Charisse en el seu estil de ball. La pel·lícula la va dirigir Nicholas Ray en 1958, amb el títol de "Party Girl", aquí "Chicago, año 30" amb Robert Taylor, Cyd Charisse, Lee J. Cobb, John Ireland, Kent Smith i Claire Kelly. 

30 vídeo (sessió 31, 16/05/17) Cinderfella (El Ceniciento),una altra mostra de la combinació de musical i comicitat, amb Jerry Lewis, aquí acompanyat amb l'Orquesta de Count Basie. La va dirigir Frank Tashlin en 1960, era la quarta vegada que treballaven junts. Amb Jerry Lewis també participaven Anna Maria Alberghetti, en el paper de la Princesa, Ed Wynn, com el "fairy godfather" (fada padrí), Judith Anderson com la madastra, i Henry Silva i Robert Hutton com els germanastres.

31 vídeo (sessió 32, 13/06/17) El número musical que hem triat pertany a "Let's make love", aquí titulada "El multimillonario", dirigida per George Cukor en 1960. Interpretada per Marilyn Monroe, Yves Montand, Tony Randall, Frankie Vaughan i Wilfrid Hyde-White. La cançó "My Heart Belongs to Daddy", música i lletra de Cole Porter, i coreografia de Jack Cole.

32 vídeo (sessió 33, 27/06/17) "West side story" sens dubte, un dels cims en la història del cinema musical. Rodada en 1961 per Jerome Robbins i Robert Wise, amb música de Leonard Bernstein i lletres de Stephen Sondheim, coreografies de Jerome Robbins, i títols de crèdits de Saul Bass. La obra teatral va ser estrenada a Washington en 1957 , inspirada lliurament en "Romeo i Julieta" de William Shakespeare. Interpretada per Rita Moreno, George Chakiris, Russ Tamblyn, Natalie Wood, Richard Beymer, Simon Oakland, Ned Glass,...

33 vídeo (sessió 34, 22/09/17) Un número diferent de musical amb titelles, especial per veure'l amb nens. És de "The wonderful world of the brothers Grimm", "El maravellós món dels germans Grimm", dirigida per Henry Levin i George Pal, rodada en CINERAMA, i basada en la vida i els contes dels germans Wilhelm i Jacob Grimm. Lletres i músiques de Bob Merrill. Interpretada per Laurence Harvey, Karlheinz Böhm, Claire Bloom, Walter Slezak, Barbara Eden, Oskar Homolka i Yvette Mimieux.

34 vídeo (sessió 35, 13/10/17) Un altre dels musicals inoblidables, "The music man", aquí anomenat "Vivir de ilusión", dirigida per Morton DaCosta en 1962, i interpretada per el magnífic Robert Preston i amb Shirley Jones, Buddy Hackett, Hermione Gingold i Paul Ford. Adaptació cinematogràfica del musical teatral estrenat a Broadway en 1957.

35 vídeo (sessió 36, 10/11/17) Un altre dels títols de màxim esplendor dins del gènere dels musicals, "My fair lady", dirigida per George Cukor en 1964 i interpretada per Audrey Hepburn, Rex Harrison, Stanley Holloway, Wilfrid Hyde-White, Gladys Cooper, Jeremy Brett, Theodore Bikel... Disenyador, Cecil Beaton, Coreografia, Hermes Pan, Música, Frederick Loewe, Lletres de les cançons i guió, Alan Jay Lerner. Basat en l'obra Pygmalió de Georges Bernard Shaw escrita en 1912. La versió musical teatral va ser estrenada en 1956, i va ser el musical de més èxit fins el moment.

36 vídeo (sessió 37, 09/02/18) Avui amb", "Golfus de Roma" o " A funny thing happened on the way to the Forum", amb la cançó "Lovely" escrita per Stephen Sondheim i interpretada per Zero Mostel i Jack Gilford, va ser dirigida per Richard Lester en 1966, música i lletra de Stephen Sondheim, i en el repartiment, BusterKeaton, Zero Mostel, Jack Gilford, Phil Silvers. Michael Crawford...

37 vídeo (sessió 38, 27/04/18) Un altre dels musicals inoblidables, "Camelot", sap greu només tenir que posar un tast d'aquests musicals que són plens de moment màgics. Hem escollit l'escena de la boda amb el tema de "Camelot" i com estem en maig hem aprofitat l'avinentesa i hem posat "The Lusty Month Of May", encara que amb el confinament potser no hi diu. "Camelot" la va dirigir Joshua Logan, el guió i les lletres de les cançons són de Alan Jay Lerner, i la música de Frederick Loewe, l'obra teatral va ser estrenada a Broadway en 1960, i la van protagonitzar inicialment Robert Goulet, Julie Andrews i Richard Burton.

38 vídeo (sessió 39,27/04/18) El musical d'avui es va mostrar en la sessió 39a de les "Nits de Música", i encara que és un musical del Regne Unit, el vam incloure en l'Història dels musical Nord-Americà. És tracta de "Oliver", inspirada en la famosa novel·la de Charles Dickens, "Olivet Twist". L'obra musical la van estrenar en el teatre al West End de Londres en 1960, i en el 1962 a Broadway. La música i les lletres són de Lionel Bart, la van interpretar Mark Lester, Ron Moody, Oliver Reed, Shani Wallis, Jack Wild, Hugh Griffith..., la va dirigir Carol Reed en 1968.

39 vídeo (sessió 40, 08/06/18) Dos petits fragments de dos dels musicals d'aquesta sessió, la 40a que incloïen, entre d'altres, "Finian's rainbow" (La vall de l'arc de Sant Martí), dirigida per Francis Ford Coppola en 1968, i que va tenir com a protagonista Fred Astaire amb 69 anys. L'altra mostra d'avui és per "Paint Your Wagon" (La llegenda de la ciutat sense nom) de 1969, dirigida per Joshua Logan, amb guió de Alan Jay Lerner & Paddy Chayefsky, música de Frederick Loewe i fotografia de William A. Fraker. Escullo aquesta per fer un record a Lee Marvin.

40 vídeo (sessió 41, 21/09/18) Musical del Regne Unit,"Oh! What a lovely war", (Oh,quina guerra tan bonica!) aquest ben original. Una crònica de la 1a guerra mundial, la del 1914-1918, antibel·licista i carregada d'humor irònic i sarcàstic. Amb un repartiment espectacular, John Gielgud, Jack Hawkins, John Mills, Corin Redgrave, Vanessa Redgrave, Laurence Olivier, Maggie Smith, Susannah York, Ralph Richardson, Kenneth More, Dirk Bogarde. Rodada en 1969 per Richard Attenborough. La première teatral va ser a Londres al 1963.

41 vídeo (sessió 42, 02/11/18) Avui amb "Scrooge", musical d'origen britànic, aquí titula (Moltes gràcies, Mr. Scrooge), dirigida per Ronald Neame en 1970. Basada en "A Christmas Carol" de Charles Dickens. Guió, música i cançons de Leslie Bricusse. Amb un repartiment de grans intèrprets encapçalat per el gran Albert Finney en el paper de Ebenezer Scrooge, i també amb Alec Guinness, Edith Evans, Kenneth More, Gordon Jackson, Michael Medwin, Kay Walsh,... Com curiositat, aquest és dels musicals que primer es va produir pel cinema i més tard, pel teatre, a la inversa de com s'acostumen a fer la major part del musicals per cinema, aquest el van estrenar el 9 de novembre de 1992 al Alexandra Theatre de Birmingham, com espectacle de cara a les festes Nadalenques.

42 vídeo (sessió 44, 05/02/19) Un dels musicals de més èxit en la carrera de Bob Fosse, el gran ballarí i coreograf nord-americà que el va dirigir per al cinema en 1972, "Cabaret", amb Liza Minnelli amb el paper principal i amb Joel Grey com mestre de cerimònies del cabaret. Música i cançons de John Kander i Fred Ebb. El musical teatral és va estrenar a Broadway, el 20 de novembre de 1966, i des de llavors no deixa de representar-se amb èxit.

43 vídeo (sessió 43, 07/12/18) Una petita mostra de tres pel·lícules que formaven part d'aquesta sessió. En primer lloc una cançó molt emblemàtica de Billie Holiday, "Strange fruit" del biopic "Lady sing the blues" (El ocaso de una estrella), dirigida per Sidney J. Furie el 1972, amb Diana Ross, Billy Dee, Richard Pryor,... La segona mostra és de "Man of the Mancha" (El hombre de la Mancha) també de 1972, dirigida per Arthur Hiller i interpretada per Peter O'Toole, James Coco, Sophia Loren, Harry Andrews,... I la tercera és un fragment de "Snoopy, come home" (Snoopy, torna a casa), dirigida per Bill Melendez en 1972, amb una història creada i dibuixos de Charles M. Schulz.

44 vídeo(sessió 45, 15/03/18) El tema d'avui és de "Mame" (Ante todo, mujer), dirigida per Gene Saks el 1974, i amb Lucille Ball, Robert Preston, Beatrice Arthur, Bruce Davison,...música i lletres de Jerry Herman. És la versió pel cinema, del musical estrenat a Broadway en 1966 per Angela Lansbury, que a la vegada era una adaptació de la novel·la de 1955, "Auntie Mame" de Patrick Dennis, i de la pel·lícula del mateix títol protagonitzada per Rosalind Russell en 1958.

45 vídeo(sessió 46, 10/05/19) La immortal obra de Antoine de Saint-Exupéry "Le Petit Prince" , adaptada per Alan Jay Lerner, amb música de Frederick Loewe, i coreografia de Bob Fosse, i al que podem admirar amb el seu propi i original estil de ball.

46 vídeo(sessió 47, 07/06/19) Un musical ja clàssic i de culte "The Horror Picture Show", de 1975, dirigida per Jim Sharman, i interpretada per Tim Curry, Susan Sarandon, Patricia Quinn, Nell Campbell, i Richard O'Brien, que també és l'autor de la música i les lletres. Està basada en l’obra de teatre musical "The Rocky Horror Show", escrita i amb música i cançons de Richard O' Brien. Una parodia d'homenatge als films de ciència ficció i de terror de sèrie B .

47 vídeo(sessió 48, 11/10/19) Un musical una mica peculiar, és tracta d'un homenatge, del gran mestre de musicals Stanley Donen, a com es gaudia del cinema en altres èpoques, els programes dobles de les sales de barri i dels pobles. Aquesta pel·lícula "Movie, Movie", de 1978, està estructurada en dues parts, "Baxter's Beauties of 1933", és un original homenatge als clàssics musicals ja immortals, i l'altre al cinema de gènere negre, "Dynamite Hands", amb ambients de manipulació en la boxa, corrupció, mafiosos etc. Una altra curiositat és que les dues parts, de temes tan diferents, són interpretades en els papers principals pels mateixos actors. Com aquí ens dediquem al gènere musical, exclusivament, hem triat uns moments de la part musical, que espero que sigui molt del vostre grat.

48 vídeo(sessió 49, 15/11/19) Un clàssic en la Història del cinema musical, és la pel·lícula de l’acomiadament en el cinema musical de Bob Fosse. La va realitzar en 1979, i va ser com un autoretrat d’ell mateix, i un testament de la seva trajectòria artística. És molt difícil escollir només unes petites mostres, ja que és tota ella una obra mestra.

49 vídeo(sessió 50, 10/01/20) Molt bon dia a tothom, Avui arribem a la sessió 50a de la "Història del cinema musical nord-americà", amb uns fragments de "Pennies from heaven", i que servirà com cloenda dels "Posa't un musical...", que us he anat enviant. Espero que heu pogut rememorat algunes sessions a les que vàreu assistir en el seu moment, i que podrem retrobar-nos més endavant, de nou, en el Centre Cultural de Ripollet. La pel·lícula és la més indicada per aquest comiat, doncs és un altre obra mestra del cinema musical, l'últim gran musical de la Metro. Un gènere que difícilment tornarà a tenir moments tan magnífics. Dirigida en 1981 per Herbert Ross, "Pennies from Heaven" (Diners caiguts del cel) , és una adaptació de la mini sèrie, de sis capítols creada per Dennis Potter en 1978 emesa per la BBC, i que ell mateix va fer la translació per la pantalla gran. Interpretada magistralment per Steve Martin, Bernadette Peters, Jessica Harper, Tommy Rall, Christopher Walken,...Coreografia de Danny Daniels, direcció artística de Kem Adam i fotografia de Gordon Willis. Homenatges a totes les èpoques dels grans musicals, Dick Powell, Busby Berkeley, Fred Astaire i Ginger Rogers, Bing Crosby, i fins i tot de "Cantant sota la pluja". Amb l'acompanyament musical d’esplèndides cançons de l'època, com la que dona títol de "Pennies from heaven", una balada - i també títol de una pel·lícula de 1938 - que va protagonitzar i popularitzar Bing Crosby.

 

Atenció:

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació