Els Països Catalans. Gran gala lírica

Un recorregut emotiu per la nostra música lírica més representativa.

Foto Gran

El concert traçarà un recorregut per les diferents zones del territori català, amb la interpretació de temes molt coneguts, rics en símbols i tradicions, plens de sentiments d’amor i de pau. A la primera part no hi faltaran cançons tan celebrades del nostre repertori popular i tradicional com L'Emigrant, Muntanyes del Canigó o El noi de la mare. La segona part del concert estarà dedicada íntegrament al compositor Enric Morera, que representa el Modernisme musical català amb encís, brillantor i un sentiment català molt arrelat.

Música catalana oberta al món com a expressió de la nostra cultura i de la nostra manera de viure, interpretada per les veus magnífiques de Mireia Dolç i Ricard Torino, amb l'acompanyament de l'Orquestra de Cambra Amics dels Clàssics.

Intèrprets: Mireia Dolç (soprano), Ricard Torino (tenor), Orquestra de Cambra Amics dels Clàssics, amb direcció de Joan Palet.

 

El programa

1a part: Música dels Països Catalans.

L'emigrant                             A. Vives

La Dama de Mallorca            tradicional mallorquina

Muntanyes del Canigó          tradicional de la Catalunya Nord

El noi de la mare                   nadala tradicional catalana

Jo tinc una perereta              tradicional de València

Joan del Riu                           tradicional del Rosselló

La Balanguera                        A. Vives

Muntanyes Araneses             popular de la Vall d'Aran

Besiberri dalt del llac              popular de la Ribagorça/ Vall d’Aran

Roseret de roses blanques    tradicional de Menorca/ Montserrat i Montsant

La Santa Espina                     E. Morera

 

2a part:

E. Morera (1865-1942)

Davant la Verge

Cançons de carrer:

Clavell del balcó

Ai Marguerida

Abril

La Font

Estel del dematí

L’oreneta

Els intèrprets

Ricard Torino i Casasnovas, Tenor. Nascut a Terrassa (Barcelona), realitza els seus estudis musicals al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona obtenint el Títol de Professor Superior de Cant i els Diplomes de Cantant i de Piano, realitzant alhora el Grau Mig de Piano. També realitza el Postgrau en Gestió Cultural per la UB i obté el Màster en Musicologia (DESE) per la UAB. Ha actuat a Alemanya, Andorra, Bèlgica, França, Grècia, Israel i Palestina, Lituània, i Txèquia. Així com als principals teatres d’Espanya .

Ha cantat Die Zauberflöte i Die Entführung aus dem Serail de W. A. Mozart, La Bohème de G. Puccini al Festival Lyrique des deux Catalognes, que apadrina el tenor Josep Carreras, L’elisir d’amore de G. Donizetti, El giravolt de maig d’E. Toldrà, i La Traviata, Rigoletto i Il Trovatore, de G. Verdi. Dins l’òpera contemporània ha representat La notte di un neurastenico de N. Rota, en un dels rols protagonistes.

Pel que fa al repertori de sarsuela, ha realitzat moltes Antologies i ha interpretat El asombro de Damasco, de P. Luna i Cançó d’Amor i de Guerra, de R. Martínez Valls.

Mireia Dolç, soprano. Formada com a cantant des de 1999 amb professors com Jorge Sirena, Elisa Jávega, Eduard Giménez, Ana Luisa Chova, Montserrat Aparici i actualment Daniel Muñoz, ha rebut masterclasses amb Plácido Domingo, Cristina Gallardo, Ernesto Palacio i Roger Vignoles. S’ha format com a actriu amb Peter Gadish, Montse Miralles, Oscar Mas i Davide Livermore, entre d’altres. Ha obtingut diferents premis tant com a cantant com en la seva vessant d’actriu.

Ha treballat en el món de la sarsuela en les obres: La alegría de la huerta, Bohemios, La canción del olvido, Cançó d’amor i de guerra, El cantar del Arriero, La chulapona, La Costa Brava, Chateau Margaux, La Dogaresa, Don Joan de Serrallonga, Katiuska, La legió d’honor, La leyenda del beso, Luisa Fernanda, La del manojo de rosas, Los molinos de viento, El pájaro azul, El rey que rabió, La tabernera del puerto, El conde de Luxemburgo, La generala, Don Gil de Alcalá. Ha participat en les operetes El Mikado, Los piratas i La princesa de las Czardas. A destacar les seves actuacions dins el món de l’ópera a Rigoletto de G. Verdi, i en el teatre musical a La tienda de los horrores, Flor de nit i Mar i cel.

 

L’Orquestra Amics dels Clàssics. L’Orquestra de Cambra Amics dels Clàssics es va formar amb amics i companys de l’Escola de Música de Barcelona dels anys 30 del segle passat. El primer concert va tenir lloc el dia 20 de juny de 1936.  En aquests 81 anys d’existència ha fet 1375 concerts, amb obres del repertori barroc, clàssic, romàntic i contemporani.

L’any 1958 va participar en el concurs per a orquestres amateurs que es celebrà a la ciutat holandesa de Kerkrade. Va obtenir dos primers premis i dues medalles d’or en les proves de tarda i nit.

Una de les finalitats de l’orquestra, a més de portar la música a molts indrets de Catalunya i d’Espanya, és donar oportunitats a joves estudiants de tots els instruments i nivells de poder tocar en concerts com a solistes. 

La vessant didàctica la conrea a Sant Adrià de Besòs amb uns concerts didàctics en què s’expliquen les obres i els seus autors, en cicles de 4 concerts  de primavera i de tardor.

 

 

Atenció:

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació