Oferim una sèrie de recursos virtuals que ens poden ajudar a pair el confinament que tots plegats estem patint amb motiu de la pandèmia del coronavirus. Desitgem que us siguin d'utilitat.
DIA DE L'ASSOCIACIONISME CULTURAL
El 27 de maig de 2014 el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar el 4 de juny Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC), instaurant així una jornada dedicada a posar en valor el pes i la força de l’associacionisme cultural català. La data rememora el 4 de juny de 1864 quan va començar el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral d’en Clavé. La declaració s’emmarca en l’acompliment del Pla de l’Associacionisme que ha impulsat el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Són dues les propostes que des del Departament de Cultura es preparen cada any per commemorar el Dia de l'Associacionisme Cultural:
L'acte institucional on participen representants d'entitats del món de l'associacionisme cultural i durant el qual el Departament de Cultura reconeix i dóna valor a tota la feina que es fa des de les associacions.
Les jornades de portes obertes als equipaments cultural associatius i a les entitats. Durant uns dies són les persones que diàriament treballen per la cultura popular les qui prenen el protagonisme mostrant la seva feina i les seves instal·lacions a totes les persones qui hi estiguin interessades
Aquest cant a la il·lusió de l’òpera Turandot ha marcat la història de superació del Liceu, i ara vol encoratjar la societat a iniciar plegats el camí del desconfinament i la tornada a la normalitat sota el lema #HoraDeVèncer
El director creatiu Igor Cortadellas ha realitzat un espectacular i sensible vídeo que compta amb la participació de l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu, el tenor canari Jorge de León i la direcció del mestre Josep Pons
Aquest vídeo multipantalla és el resultat d’hores de videoconferència amb els 142 artistes participants per tal d’elaborar un preciós i comunitari experiment que esdevé també un homenatge a la lluminosa Barcelona tal com la coneixem, plena de vida i de gent als carrers
Aquest missatge esperançador també vol fer arribar el seu suport a totes aquelles persones i famílies que hagin patit de prop les conseqüències del coronavirus.
25 vídeos on 25 instruments solistes de l’OBC ens interpreten unes peces musicals.
La música és un dels nostres millors aliats. El fet que hàgim de ser a casa no farà que els nostres músics deixin de tocar!
En aquesta llista trobaràs fragments de grans obres que els músics de L'Auditori comparteixen amb nosaltres des de casa seva.
Esperem poder reunir-nos ben aviat a les nostres sales. Que no pari la música!
VISITA VIRTUAL A LA MATERNITAT D’ELNA
En aquests moments en què el personal sanitari està a primera línia combatent el virus COVID19 estès pel món, no podem oblidar persones com Elisabeth Eidenbenz, infermera suïssa creadora de la Maternitat d'Elna. Va ser una institució humanitària destinada a ajudar les dones catalanes i espanyoles embarassades i exiliades durant la Guerra Civil. Va ser fundada el novembre de 1939 i hi van arribar a néixer 597 infants. La maternitat va tenir vida fins a la ocupació nazi del 1944.
ATENEU POPULAR 9 BARRIS
Durant aquests dies anirem pujant al web espectacles de circ per a tots els públics produïts per l'Ateneu. Ja que no podeu venir intentarem anar nosaltres, i contribuir a la nostra manera a fer els dies a casa una mica més interessants. Com sempre tenim la sort que el teixit comunitari no s'atura. Si encara no les coneixeu, hi ha tot de xarxes de suport a Nou Barris on us podeu sumar o bé demanar ajuda. Les podreu trobar totes aquí.
NU, 23è CIRC D'HIVERN. Avui seguim amb Nu, un espectacle que parla amb senzillesa i transparència de les relacions humanes i de com aquests es interactuen amb els objectes. El contacte dels cossos amb aquests objectes crearà situacions absurdes plenes de màgia, poesia i un humor ple de tendresa. Dirigit per Quim Girón i amb Xavi Sánchez, Anna Aro, Ingrid Esperanza i Wanja Kahlert.
El nou relat de Toni Jodar és en el seu format habitual , entre la conferència i l’espectacle. Ens parla de la història recent i les tendències d’ ara, tot fent memòria dels mestres que han marcat les seves experiències professionals. L’explicació passa pels referents de la dansa i dels moviments que han sacsejat els cossos al costat dels esdeveniments que han modificat el nostre món. Un canvi de paradigma on multitud de tendències contribueixen a la fusió i a l’experimentació de noves formes, així com a la relectura de les tradicions.
Parlar de la Dansa Actual és parlar de: El contacte amb les arts plàstiques La hibridació La nuesa La democratització del cos L’humor La revisió de territoris i d’històries El gust pel moviment Podeu veure el vídeo clicant aquí.
Del 9 al 12 de juny, celebrem els 4 anys de la Beckett al Poblenou
Celebrem 4 anys al Poblenou, des de casa. A la Beckett ens estem preparant per a la tornada, que serà ben aviat: al juliol! Mentrestant volem celebrar l’aniversari amb vosaltres amb diverses activitats i promocions del 9 al 12 de juny.
INSPECCIONANT LA CASA LLEÓ I MORERA DES DE LA PANTALLA
La visita virtual permet explorar tots els racons de la construcció reformada per Lluís Domènech i Montaner.
Anem, sense moure'ns de casa, fins a la Mansana de la Discòrdia, l'illa de cases que dona al passeig de Gràcia per un dels seus costats i que té fantàstiques edificacions modernistes d'Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch i Lluís Domènech i Montaner. Ens quedem amb aquest darrer arquitecte, ja que la visita virtual que us volem proposar en les properes línies és a la Casa Lleó i Morera, reformada integralment pel barceloní entre el 1902 i el 1906. Per entrar-hi i començar a conèixer les seves dependències, només cal clicar aquí. http://casalleomorera.antavianafilms.com/cat A diferència de les construccions de la mateixa illa dels altres dos genials arquitectes, la Casa Lleó i Morera fa cantonada, fet que li atorga singularitat, i Domènech i Montaner va situar a l'angle tres tribunes i un templet molt decorat a la terrassa superior. A la visita virtual de 360º serà el primer que observarem, ja que la visita ens deixa inicialment a l'exterior, i a partir d'aquí podem triar per quin lloc comencem amb el menú que trobem a la banda esquerra de la pantalla. Com observareu, podreu visitar el vestíbul de l'escala, el menjador, el pati, la sala de fumar, el distribuïdor, diverses habitacions, la galeria, la sala de lleure... Cada espai ve acompanyat de la informació corresponent, i així el visitant va coneixent tots els racons de l'edifici, però també la història dels propietaris que van encarregar la reforma a Domènech i Montaner.
Entre l'11 i el 14 de juny se celebrarà el 700è aniversari del Corpus de Barcelona
Quan es compleixen exactament set segles de vida d’una de les festes més estimades i emblemàtiques de Barcelona, que van començar l’any 1320, la pandèmia de la Covid-19 impedirà una celebració amb tots els ets i uts del Corpus. Les restriccions de seguretat sanitària fan inviable un format tradicional, en què, donada la potència de la festa, es produïen aglomeracions.
Amb tot, hi haurà activitats compatibles amb la desescalada, i la celebració s’allargarà fins a finals del 2021 amb un catàleg important de cites. Ara bé, el gruix de les activitats es concentrarà entre l’11 i el 14 de juny de 2020. Les campanes de la Catedral i de la basílica del Pi marcaran l’inici de la festa dijous 11 al mig matí. També s’encarregaran de tocar a fi de festa, diumenge 4 a les 20.30h. La festa d’enguany, batejada com a TV Corpus de Butxaca, convertirà en virtual una celebració centenària per fer front al coronavirus sense perdre la tradició. El canal de Youtube de Cultura Popular Barcelona serà el principal focus de difusió, on s’hi trobaran càpsules amb curiositats, entrevistes, taules rodones i presentacions que tractaran de temes tan diferents com els tocs de campanes, l’Ou com balla, el Seguici Popular o el Corpus del Baró de Maldà.
I el web i les xarxes socials de Cultura Popular Barcelona es convertiran en l’espai virtual que acollirà l’exposició ‘Corpus a Barcelona’, un joc interactiu per a tota la família, la ruta de Corpus de l’associació Joan Amades, imatges antigues de l’Ou com Balla i l’elaboració d’una catifa floral en versió digital.
Durant segles, el Corpus va ser la veritable festa major de la ciutat i va fer néixer altres tradicions molt estimades, com l’Ou com balla. Era un joc senzill i màgic, del qual encara no n’està clar el significat. L’any 1992 l’Ajuntament, la Catedral i les colles de cultura popular de la Barcelona Vella van unir esforços per recuperar aquest esclat festiu que té lloc quan la primavera s’acaba. Es van recrear les figures històriques de la ciutat, que formarien el Seguici Popular de Barcelona: l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca i els Cavallets Cotoners, que es van sumar als Gegants de la Ciutat i del Pi, i als Capgrossos Macers. En aquests darrers anys, el Seguici Popular s’ha ampliat amb els Gegants de Santa Maria del Mar, el Ball de Bastons del Seguici i els Falcons de Barcelona. Tota aquesta corrua d’elements festius, junt amb d’altres que també se sumen a aquesta desfilada festiva (com ara el Ball de Cercolets, els Gegants del Corpus o la Coronela), precedeixen la desfilada religiosa.
Podeu consultar totes les activitats i el logotip commemoratiu dels 700 anys de la festa del Corpus al nou web barcelona.cat/corpus.
Baixa del servei de titulars
Heu rebut aquest correu electrònic perquè esteu donats d'alta al servei de titulars de Associació d'Espectadors de Teatre del Mercat Vell. En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades aquí.