Oferim una sèrie de recursos virtuals que ens poden ajudar a pair el confinament que tots plegats estem patint amb motiu de la pandèmia del coronavirus. Desitgem que us siguin d'utilitat.
LICEU A LA FRESCA 2020
Segons les circumstàncies actuals, seguint les mesures preventives anunciades per les autoritats sanitàries i davant la impossibilitat d’aventurar com serà la mobilitat i les limitacions en els propers dies, el Gran Teatre del Liceu no durà a terme l'esdeveniment Liceu a la Fresca en el format habitual a la ciutat de Barcelona.
No obstant això, Liceu a la Fresca es manté viu gràcies a l’estreta col·laboració amb Televisió de Catalunya i RTVE, i de tots aquells que tingueu la possibilitat de dur a terme l’esdeveniment segons la vostra àrea geogràfica.
Carmen de Bizet ses projectarà amb la producció de Calixto Bieito -tal com estava programat- enregistrada el 2010 al Gran Teatre del Liceu. Aquesta gravació és especial i única perquè va ser l’estrena de la producció al Teatre i compta amb Béatrice Uria-Monzón com a Carmen, Roberto Alagna com a Don José i Marina Poplovskaya com a Micaëla, un repartiment de luxe que permetrà a tot Catalunya poder gaudir d’aquest icònic muntatge que ha esdevingut referent a Europa.
CELEBREM EL DIA MUNDIAL DE LA MÚSICA, ENS ACOMPANYES?
Amb motiu del Dia de la Música, diumenge 21 de juny, des de l'Acadèmia Catalana de la Música i amb la col·laboració d'Òmnium Cultural i la Federació d'Ateneus de Catalunya, fan una crida per realitzar una acció participativa amb l'objectiu de sensibilitzar i posar en valor la capacitat de transformació i d'acompanyament que té la música a les nostres vides i a la nostra societat. Animem a tothom a sortir diumenge 21 de juny a les 19.55 h als balcons, terrasses i places i tocar un instrument, cantar, ballar o fer sonar ben fort la cançó Hallelujah de Leonard Cohen sigui amb la lletra original o amb qualsevol de les versions existents en català.
Al vídeo han posat la seva veu els artistes Alguer Miquel, Gerard Quintana. Natxo Tarrés, Gemma Humet, Santi Balmes i Andrea Motis i l'acadèmica i directora artística del Canet Rock, Laura Duran.
SOTA CABINA TEATRE, DELS LLUÏSOS DE GRÀCIA, A L’ESCENARI VIRTUAL
La companyia vinculada als Lluïsos de Gràcia comparteix a Internet molts dels seus muntatges, com 'Bratz Kells', 'El sopar dels idiotes' i 'El llarg dinar de Nadal'.
Sotacabina Teatre és una companyia que té com a seu els Lluïsos de Gràcia i que va néixer el 1992 amb l'objectiu que aquells que havien arribat a la majoria d'edat i, per tant, no podien seguir al Grup de Formació Teatral Sotacabina poguessin continuar amb la seva afició escènica. All llarg d'aquests anys el grup ha estrenat moltes obres, entre les quals les seves versions de títols tan coneguts com El sopar dels idiotes, de Francis Veber, o El llarg dinar de Nadal, de Thornton Wilder, i en aquests temps en què el teatre té el teló abaixat pot ser un moment per recordar-les o per descobrir, si no la coneixíeu, aquesta companyia gràcies al fet que molts dels muntatges els van enregistrar i es poden visualitzar a la xarxa. De fet, des de fa algunes setmanes els Lluïsos de Gràcia escullen i destaquen cada set dies al seu web una obra de Sotacabina Teatre. Entre els espectacles que podreu veure hi ha els dos que hem esmentat, però també projectes més trencadors com és el cas de Bratz Kells, a partir del clàssic Casa de nines, però traslladant l'acció de la història de Henrik Ibsen al segle XXI i al món de les xarxes socials. Citem també Marburg, una dramatúrgia de Guillem Clua plena de dilemes ètics sobre el poder, la malaltia, l'instint de supervivència i l'atracció de la mort. Trobeu aquestes i altres peces de Sotacabina Teatre als seus canals de Vimeo i de YouTube.
ES REACTIVA, A CIUTAT VELLA, EL PROGRAMA “MÚSICA AL CARRER”
Durant dues setmanes, músics que formen part del projecte podran tocar en vuit punts situats als carrers del districte. A partir de dilluns, 8 de juny, el programa "Música al carrer" de Cultura Viva, un projecte de l'Institut de Cultura de Barcelona, retorna a alguns punts de Ciutat Vella, en una prova pilot dissenyada per iniciar la desescalada. L'objectiu és començar a recuperar el dinamisme cultural als carrers de la ciutat i, al mateix temps, facilitar un retorn gradual dels artistes a l’activitat. Les actuacions es faran en condicions excepcionals per a garantir la seguretat dels músics i dels espectadors: marques a terra per limitar l'espai del públic i tanques per assegurar la distància física i protegir el músic, que haurà de tocar en solitari. Hi podrà haver fins a 10 espectadors simultanis com a màxim i haurà coordinadors que vetllaran perquè no hi hagi acumulacions de persones. Els vuit punts seleccionats, entre la Plaça Catalunya i l'Arc de Triomf, són els més adequats per evitar aglomeracions i poder garantir aquesta seguretat: Plaça Catalunya, a l'alçada del número 22 però a la vorera del davant. Avinguda de la Catedral, davant les escales del Pla de la Seu. Plaça Nova, prop la cantonada amb carrer de la Palla. Carrer de la Tapineria, prop de la cantonada amb la Baixada de la Canonja. Plaça de Ramon Berenguer el Gran, tocant a la muralla. Santa Caterina, a l'Avinguda Francesc Cambó. Arc de Triomf, a l'alçada del mateix Arc. En cada punt s'hi permeten 32 hores setmanals de música, de dilluns a divendres de 17.00 a 21.00 hores i, els caps de setmana, de 12.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 21.00 hores. Un cop passades les dues setmanes de prova pilot, si el context general ho permet i d’acord amb les directrius sanitàries, es revisarà el projecte i es valoraran nous passos, com recuperar els 18 punts d’actuació que ja hi havia al centre de la ciutat, regular espais fora de Ciutat Vella o una revisió de les mesures de seguretat. Es pot trobar més informació del programa "Música al carrer" aquí.
Teló de fons és un programa dedicat a les arts escèniques. Això comprèn dansa, teatre, música i circ i alhora tot allò que se surt de les classificacions més tradicionals, entenent l'art com a multidisciplinari i no encasellat en una disciplina concreta. Neix amb la vocació de ser un espai de reflexió sobre el món cultural i més concretament l'escènic, donant veu a tots aquells professionals que estan treballant per a exhibir les seves creacions a Catalunya. Donar veu a companyies consolidades o emergents, als circuits principals de Barcelona o arreu del territori català és un dels objectius principals de Teló de Fons. També posa especial atenció en els principals festivals que se celebren a diferents localitats catalanes, com Fira Tàrrega, Temporada Alta de Girona, Sismògraf, Trapezi, TNT de Terrassa o la Mostra d'Igualada. L'estructura del programa gira entorn d'un eix temàtic concret, al voltant del quals els diferents protagonistes reflexionen i, indirectament, ens mostren l'actualitat dels muntatges que estan representant.
Capítol 203: El futur del ritual.Podeu veure el programa sencder clicant aquí. Aquesta setmana ens parlen de com serà el futur de les arts escèniques. Ja es comença a veure els primers rebrots d'aquesta sequera cultural però l'arrencada està sent lenta. Per això han convidat als periodistes Andreu Gomila i Oriol Puig i Taulé a que donin la seva visió sobre l'actual panorama ple d'incerteses. També han parlat amb Giulia Poltronieri, nova directora dels teatres de Terrassa.
Twitter: https://twitter.com/Telodefons
@Telodefons
Instagram:@telodefons
Web vídeos: www.alacarta.cat/telo-de-fons/
NU, 23è CIRC D’HIVERN
Nu és una producció de l'Ateneu Popular de Nou Barris que parla amb senzillesa i transparència de les relacions humanes i de com aquests es interactuen amb els objectes. El contacte dels cossos amb aquests objectes crearà situacions absurdes plenes de màgia, poesia i un humor ple de tendresa.
Dirigit per Quim Girón i amb Xavi Sánchez, Anna Aro, Ingrid Esperanza i Wanja Kahlert. https://vimeo.com/312525877
DESCOBRIU TOT EL QUE NO SABIEU DEL CORPUS AMB VÍDEOS
Dins de la programació d'enguany de Barcelona, Cultura Popular, s'ha creat un format de vídeo amè i entretingut, que explica els secrets de les campanes, dels gegants, de l'ou com balla i de les processons!
GUIA DE RECURSOS PER ORGANITZAR ACTES A LA VIA PÚBLICA I ALS EQUIPAMENTS
Depenent de la seva tipologia i de l’espai on es duguin a terme, les activitats culturals hauran d’adoptar mesures específiques de protecció i prevenció davant de possibles contagis de covid-19. El pla de xoc ha analitzat les condicions per a la realització d’actes culturals en equipaments o a la via pública i ha elaborat una guia de recursos que unifica criteris i solucions. L’objectiu d’aquesta guia ha estat la de generar un document que analitzi les problemàtiques específiques de cada tipologia d’aquests actes culturals, per extreure’n un seguit de criteris que permetin dur-les a terme de manera adaptada a les mesures bàsiques de protecció i prevenció davant de possibles contagis de covid-19, fins i tot abans que hi hagi una situació de normalitat i sempre mitjançant un contrast i autorització prèvia per part de Protecció Civil i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).
El document analitza el gruix de les activitats culturals i que es desenvolupen en diversos espais i equipaments, i les engloba en quatre grups :
Activitats en museus, arxius de caire patrimonial i centres d’art
Activitats en biblioteques, centres cívics i fàbriques de creació
Activitats d’arts escèniques
Activitat cultural que es produeix a la via pública
El document, validat per l’autoritat sanitària, està disponible en aquesta pàgina web perquè tothom en pugui fer ús a fi d’unificar criteris i solucions. D’altra banda, cal tenir present que aquesta guia neix com a un document viu que s’anirà actualitzant fruit de l’evolució canviant del context actual.
“CONFIANTS”, LA DARRERA OBRA DEL COMPOSITOR BERNAT VIVANCOS
L'Auditori us ofereix el vídeo de Confiants, la primera obra orquestral estrenada durant el confinament, escrita per Bernat Vivancos i interpretada per l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).
Nota del compositor: "En ple confinament he rebut l'encàrrec de L'Auditori per a compondre, en la major rapidesa possible, una obra per a gran orquestra, amb la finalitat de fer un video amb tots els músics tocant l'instrument des de casa. Proposta suggestiva, a nivell sonor digne d'orfebreria, on L'Auditori, un cop més, fa gala de la seva aposta per a la nova creació, deixant de banda el món musical virtual amb propostes fàcils i poc innovadores. Presentar una obra estrena en aquest format és una proposta fins avui inaudita a L'Auditori. Per dur-ho a terme, de seguida vaig tenir en compte la massa orquestral, la suma d'instruments de l'orquestra que s'anirien agrupant al llarg de l'obra, a fi de poder percebre des de la individualitat fins al gran conjunt. De curta durada (3 minuts), i responent a les necessitats del projecte: efectiva, dinàmica, amb un treball solístic, cambrístic i orquestral, amb moltes capes sonores, i, evidentment, sense traïr el meu estil compositiu. Una partitura gegant, per a 70 músics amb 51 veus independents, on el treball textural es multiplica, fins a un tutti agermanat: de l'interior de les cases a l'exterior de les terrasses i balcons, de la trompeta solista a la gran família, uns músics, confinats, però sobretot, "Confiants", que surten a l'exterior per tocar per a la seva ciutat." Bernat Vivancos
Baixa del servei de titulars
Heu rebut aquest correu electrònic perquè esteu donats d'alta al servei de titulars de Associació d'Espectadors de Teatre del Mercat Vell. En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades aquí.